novartstudio.hu
HU

telephone +36 30 267 77 97

mail hello@novartstudio.hu

FAQ – Minden webdesignertől ugyanazt kapom?
Böde Kriszta
2022.08.10.

Még a webdesign tanfolyam alatt beszélgettem egy közeli ismerőssel a karrierváltásról. (Mindketten éppen valami teljesen mással kezdtünk el foglalkozni, mint előtte évekig.) Akkor derült ki számára, hogy webdesigner leszek. Ő éppen honlap készíttetésben volt, és nagyon aranyosan megjegyezte, hogy ha ezt előbb tudja, megvárt volna és velem készíttette volna el weboldalát.

De a történetben nem is ez az igazán érdekes! Inkább az, hogy én kezdtem el faggatni őt, hogy milyen alapú lesz a weboldal, HTML és CSS, esetleg kell blog és emiatt wordpress? Vagy valami más? Esetleg weboldal építőt használ a designer? Tudja-e, mi a különbség, ha előre „legyártott” blokkokból rakják össze a weboldalt, illetve ha tiszta kódolást használ a webdesigner? Szükség lesz-e grafikai munkákra? Van-e arculat- és logo tervezés a csomagban? Képek és szöveg már rendelkezésre áll?

Ami a legérdekesebb volt, hogy alig egy-két kérdésre tudta az illető a választ, de természetesen ez nem őt minősíti. Mivel a website készítés alapjaival sem volt tisztában, így fogalma sem volt, hogy mit várhat el a szerződött designertől.

Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy nektek már könnyebb dolgotok legyen! Célom, hogy körvonalazzam azokat az alapismereteket, melyek segítenek neked abban, hogy milyen kérdéseket érdemes még a webdesign projekt legelején tisztázni.

Minden webdesignertől ugyanazt kapom?

A válasz egyértelműen NEM, és ennek bizony több oka is van:

Weboldal építő eszközök vs. Webdesign terv és tiszta kódolás

Sokan szeretik a weboldal építő eszközöket, pl. Joomla, Wix, Weebly, Webnode, Shopify, mert előre lekódolt, ún. blokkokból pakolhatják össze a website-ot. Tehát ezek használatához a legtöbb esetben egyáltalán nincs szükség a HTML5, CSS, PHP és JS kódolások ismeretére, azaz alacsonyabb tudásszinttel is megtanulható ezen eszközök használata.

Emellett rengeteg sablonból lehet választani, melyek egy része ráadásul ingyenes. Ez azt jelenti, hogy az ilyen módon készült honlapok esetében különösebb grafikai tervezésre sincsen szükség.

Ezen a ponton azonban fel kell tenned a kérdést, hogy az így készült produktum valóban hasznos lesz-e a számodra? Valóban azt kapod, amire a vállalkozásodnak szüksége van ahhoz, hogy kitűnjön a weben található tömegből? UI/UX (webergonómia), célközönség igényei, SEO és online marketing, jogi kérdések… Ezeket mind-mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy valóban hasznos és eredményes, bevételt termelő weboldalad legyen!

A honlapépítő eszközök hátrányai éppen az előnyeikből adódnak: ahhoz, hogy az előre felépített sablonok és blokkok jól tudjanak működni, olyan mértékű plusz azonosítókra és kódokra van szükség, ami sokszorosára növeli a kódsort, ezzel növelve a honlap betöltési idejét.

Fontos és kiemelendő hátránya az építők használatának, hogy pontosan az előre legyártott sablonok és elemek meghatározott száma miatt, korlátozottak a felhasználási lehetőségeik. Ezzel szemben a tiszta kódolásnál csak a képzelet (és a CSS) szab határt a lehetőségeinknek, és valóban egyedi, az adott vállalkozásra szabott weboldalt tudunk tervezni és kivitelezni!

A munkáink során éppen a fent leírtak miatt, mi a tiszta kódolást követjük. Minden esetben egyedi, az arculati elemeknek megfelelő, és a célközönség igényeinek figyelembevételével készülnek el az unikális webdesign sablonok.

Multifunkcionalitás vs. Szakosodás

Amikor elkezdünk megismerkedni egy szakmával, először elsajátítjuk egyes részeit, majd kezdjük átlátni az egészet, végül a különböző fortélyait is megtanuljuk. E folyamat során vannak részek, melyek jobban tetszenek, vagy jobban testhez állnak, vannak melyek munkásabbak, több időt vesznek igénybe. De az is előfordulhat, hogy minden modul esetén megközelítőleg azonos szintet tudunk produkálni. Ennek megfelelően történik, vagy nem, a szakosodás, vagy más néven specializáció.

Vannak designerek, akik a tervezésben tudnak a legjobban kiteljesedni, emiatt ők arculat és logótervezéssel, honlapok webdesign -jával és redesign -jával foglalkoznak, és a kivitelezést nem vállalják. Vannak akik viszont a kódolást élvezik, abban tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, és belőlük lesznek a webdesign tervek kódolói, kivitelezői.

Szerencsés együttállás, amikor olyan vállalkozó párok találkoznak, és tudnak együtt dolgozni, melyek egyike a tervezésben, másikuk a kivitelezésben erősebb. Ez a konstelláció igaz ránk is: munkáink során a tervezést teljes egészében én vállalom, legyen szó logóról, arculatról, egyszerű vagy több oldalas honlapról, landing page -ről vagy webáruházról. Emellett a kivitelezésben is részt vállalok: grafikai munkákat készítek PS és AI programok segítségével. Vállalkozó társam, Szabolcs, aki évek óta szoftverek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, a weboldalak létrehozásában (HTML5, CSS, PHP és JS használatával) is nagy gyakorlattal rendelkezik. Ezért a projektjeink során ő az aki a programozás és kódolás nagyobb részét végzi.

Nagy kreatív cégek vs. Kis webdesign vállalkozások

A nagy kreatív cégeknek megvan az az előnyük, hogy nagyszámú alkalmazottat tartanak, és ennek okán a szakmai specifikáció jobban érvényesül. Rendelkeznek külön az arculat tervezéssel, külön a logók tervezésével, külön a webdesign -nal, és külön a social média felületekkel foglalkozó szakemberekkel. Bizonyára van fotós és szövegíró kollegájuk, vagy alvállalkozójuk is.

Ennek előnye lehet, hogy a folyamatosan ugyanazzal a szakterülettel foglalkozók esetleg gyorsabban megoldanak egy-egy felmerülő problémát. Hátránya azonban, hogy egy komplett projekt kivitelezése nem egy személy kezében van. Egyszerre, vagy egymás után több különböző személlyel kell tárgyalni. Eközben információ ismétlése, elsikkadása vagy torzulása alakulhat ki, hosszabb lehet a kivitelezési szakasz.

A kis létszámú webdesign vállalkozások jellemzően két-három főből állnak. A projektek mindig egy kézben vannak, csak vele kell kommunikálni, ő az aki a projektet folyamatosan nyomon követi és tájékoztat, hogy mely fázisban jár a kivitelezés.

A mi webdesign vállalkozásunk alapvetően két főből áll. Amennyiben a projekt során szükség van egyéb szakember igénybevételére (pl. fotós, szövegíró, marketing szakember), akkor a már kialakult vállalkozói kapcsolatrendszerünkből kérünk fel alvállalkozókat ezekre a részekre.

Nálunk biztosan közvetlen és rugalmas kommunikációra számíthatsz a projekt elejétől a végéig. Munkánkra természetesen garanciát nyújtunk, és a nálunk készült honlapok karbantartását is vállaljuk. (Ennek díjazására minden esetben külön adunk ajánlatot.)

Ki is az a webdesigner, és mihez kell, hogy értsen?

Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem? A webdesigner egy olyan művészeti és technológiai tudással rendelkező szakember, aki képes a logó- és arculattervezéstől, a grafikai munkákon át, egészen a könnyen használható weboldalak tervezésre, vagy újratervezésére, valamint ezek kódolására is.

Manapság a sikeres weboldalak létrehozása eléggé összetett dolog, és számos területet ismerni kell hozzá.

A webdesign szakmai területei:

 • webgrafikus: nem kódol, kizárólag a tervezésre összpontosít
 • illusztrátor: grafikai szoftverekkel készít webes illusztrációkat, ikonokat
 • front-end fejlesztő vagy sitebuilder: ő az aki a tervek alapján kódolással kelti életre weboldaladat
 • webfejlesztő: aki a weboldalad egyedi funkcióit fejleszti le
 • SEO/marketing szövegíró: a leendő weboldal tartalmát úgy alkotja meg, hogy honlapod látogatóiból vevők váljanak
 • közösségi média szakértő: a vállalkozások arculati elemeinek megfelelő, különböző SM platformokon használható grafikákat készít
 • fotós/videós: a website vizuális megjelenésének kiemelkedő szerepe van, ezért érdemes valódi szakemberekre bízni a fotók, képek, videók elkészítését

Nyilvánvaló tény, hogy nincs olyan ember, aki a felsorolt szakmai területek mindegyikét kimagasló szinten művelje. Azonban egy jó és tapasztalt webdesigner vállalkozásnak mindegyikhez kell értenie legalább alapszinten.

A webes tevezésben és kivitelezésben is egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?

Egy jó webdesigner készségei

 • Ismerje az aktuális trendeket, és legyen képben a vizuális tervezés alapjaival, hiszen nem csak brutál jó tervet kell tudni készíteni, annak megvalósíthatósága sem mellékes kérdés.
 • Kimagasló figyelmet fordítson a webergonómiára: a felhasználói élmény és a honlap vizuális megjelenése kulcsfontosságú a tervezés során.
 • Reszponzivitás ismerete és kivitelezése elengedhetetlen, hiszen egy website -nak ugyanolyan jól kell kinéznie mobilon, tableten, note book-on vagy akár macen.
 • Legyen alapos ismerete a HTML és CSS kódolások terén. Emellett nem árt némi PHP és JS tudás sem.
 • Legyenek alapvető marketing ismeretei, képes legyen alap marketing szövegek megalkotására, illetve tudjon iránymutatást adni ezek elkészítésére.
 • Az alap analitikai szoftverek ismerete szükséges ahhoz, hogy mérni lehessen az elkészült weboldal eredményességét, és javítani lehessen az esetleges gyenge pontjain.
 • Ügyfél kezelés és kommunikáció: minden kérdésedre érthető és kimerítő választ ad, a felmerülő problémákra a lehető legoptimálisabb és szakszerűbb webes megoldásokat kínálja számodra.
 • Projekt menedzsment: a kitűzött határidők pontos betartása, a folyamatról rendszeres beszámoló küldése.
 • Ez egy dinamikusan változó iparág, ezért elengedhetetlen a folyamatos tanulás és önképzés

Mint látható a webdesign szakma igencsak összetett tudást és tapasztalatot igényel. Nem könnyű eldönteni pár blogbejegyzés és a honlap tüzetes átnézése alapján, hogy kit is válassz. Ezért elsősorban azokat a szakebereket ajánlom, ahol elköteleződés nélkül van arra lehetőség, hogy egy 15-20 perces ismerkedős online megbeszélés előzze meg az ajánlatkérést. Fontos kiemelni, hogy mielőtt közös munkába fognál egy designerrel, mindenképp tájékozódj, informálódj, ugyanis nem csak az ár és a produktum számít, hanem az odavezető közös út is.

Ne feledd:

Merj különbözni!

Kriszta a NovArt Stúdiótól

kriszta kódol

Amennyiben segíthetek logó- vagy arculatod megtervezésében, esetleg weboldalad tervezésében és/vagy kivitelezésében, várom leveled -ra, vagy ajánlom a KAPCSOLAT menüpontot.

A webes tevezésben és kivitelezésben is egyaránt tapasztalt webdesigner vállalkozást keresel?
Kriszta Böde
Webdesigner

Creativity has always been part of my life. It's true, before I became a webdesigner took a roundabout way, I previously worked as a business manager for many years.

My strengths are my ability to think in a complete system, to identify problems quickly and deal with them effectively.

I believe that with due diligence and dedication we will find the best possible solution in every case!

Let's work together!